16 lipca 2015

KAKAOWA TARTA JAGLANA Z GALARETKĄ WIŚNIOWĄ

Każdy czytelnik mojego bloga już wie jak ogromną miłością pałam do kaszy jaglanej!
A kilka dni temu obiecałam również, że szał truskawkowy zamieniam na smak wiśni i dotrzymuję obietnicy!

Dzisiaj (z uwagi na fakt, że wysokie temperatury powracają) prezentuję lekką tartę jaglaną z galaretką wiśniową!


Składniki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 łyżka lucumy
  • 3 łyżki kakao
  • 300g wiśni
  • 2 łyżeczki agaru
  • 1 łyżka inuliny
  • 2 łyżeczki stevi
  • 1 łyżka kruszonego ziarna kakao
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w wodzie i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
  2. Następnie kaszę wymieszać z kakao oraz lucumą.
  3. Do formy (małej tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia) nałożyć masę, formując niezbyt wysokie brzegi i piec około 45 minut w 180 stopniach.
  4. Wiśnie bez pestek zblendować ze stevią, po czym zagotować, dodając inulinę i agar.
  5. Galaretkę wiśniową przelać na wcześniej upieczony spód, na wierzch poukładać całe wiśnie oraz posypać kruszonym ziarnem kakao- odstawić do stężenia.
Taki kawałek ciasta smakuje najlepiej dobrze schłodzone, zjedzony na świeżym powietrzu :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 930kcal
1 kawałek- ok. 66kcal

Letnie oczyszczenieBezglutenowe Vege WypiekiW wiśniowym sadzie 2015