2 września 2015

CRUMBLE OWSIANE Z TRUSKAWKAMI

Na straganie można spotkać jeszcze ostatnie truskawki, więc grzechem byłoby ich nie wykorzystać ;)
Te duże, czerwone, piękne owoce wykorzystałam do przygotowania deseru, którego niewiadomo czemu jeszcze nie miałam okazji przygotowywać.

Otóż deser jest bardzo prosty, nie wymaga wielkich umiejętności, a przy tym jest dietetyczny- polecam go wszystkim osobom na diecie! :)

Bo podczas diety nie trzeba przecież rezygnować ze słodkości, szczególnie tych z letnimi owocami! :)


Składniki:
  • 3 łyżki mąki owsianej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka masła migdałowego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 2 garście truskawek
  • 1 łyżka inuliny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:
  1. Z truskawek usunąć szypułki, następnie pokroić na połówki i wymieszać z inuliną i sokiem z cytryny- przełożyć do kokilek.
  2. Mąkę owsianą wymieszać z płatkami, masłem migdałowym oraz syropem z agawy- wyrobić masę (aby uzyskać kruszonkę).
  3. Kruszonkę wyłożyć na truskawki- całość piec około 15/20 minut w 180 stopniach. 

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (3 kokilki)- ok. 420kcal
1 kokilka- ok. 140kcal