2 marca 2017

SAŁATKA Z BURACZKÓW Z OLEJEM Z NASION WIESIOŁKA

Mniaaaaaaaaaaam!
Miłośników buraków nie muszę chyba przekonywać, a wszystkich niechętnych zachęcam!

Chrupiące, pełne zdrowia buraki! Charakterystyczne w smaku kiełki słonecznika! Aromatyczne orzechy włoskie, a wszystko z dodatkiem oleju z nasion wiesiołka ;)

Ta sałatka nie może nie smakować ;)


Składniki:
  • 4 buraki
  • pęczek świeżego koperku
  • 2 garście orzechów włoskich
  • 1 łyżka oleju z nasion wiesiołka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • kiełki słonecznika
  • przyprawy: sól himalajska, rozmaryn
Przygotowanie:
  1. Buraki obrać i ugotować/upiec w piekarniku.
  2. Gotowe buraki pokroić w kostkę, wymieszać z posiekanym koperkiem oraz lekko uprażonymi orzechami włoskimi.
  3. Olej wymieszać z miodem, octem oraz przyprawami.
  4. Gotową sałatkę podać na kiełkach i polać dressingiem.
 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 650kcal
1 porcja- ok. 217kcal