1 września 2015

ROLADA Z POLENTY NA WYTRAWNIE

Polenta ma bardzo szerokie zastosowanie, od potraw wytrawnych po słodkie. Kremy, puddingi, babeczki, ciasteczka, krakersy... i rolady!

Zatem przyszła pora na wytrawną roladę z polenty i to bez pieczenia! :)


Składniki:
Farsz
  • burak
  • kawałek dyni
  • kawałek brokułu 
  • koperek
  • przyprawy: sól sezamowa, sos tamari, majeranek, pieprz kolorowy (firmy OWOCOWY RAJ)*
Rolada
  • 8 łyżek polenty
  • 3 łyżki ziaren lnu złotego
  • przyprawy: kurkuma, sól morska
Przygotowanie: 
Farsz
  1. Każde warzywo ugotować osobno, a następnie zblendować: dynię z solą sezamową,brokuł z sosem tamari i koperkiem, a buraka z pieprzem i majerankiem.
Rolada
  1. Polentę ugotować w 3-krotnej ilości wody (do polenty) z dodatkiem kurkumy i soli morskiej.
  2. Na folii spożywczej rozsypać ziarna lnu, a następnie nałożyć ugotowaną polentę w formie prostokąta.
  3. Na polentę nałożyć kolejno każde puree warzywne, całość zawinąć i odstawić do wystygnięcia.
  4. Przed podaniem najlepiej schłodzić i pokroić na plastry.
Lekka, prosta w przygotowaniu i nietypowa :) Świetnie smakuje zarówno na ciepło po podgrzaniu, jak i na zimno!


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (15 plastrów)- ok. 730kcal
1 plaster- ok. 49kcal

Wegetariański obiad V