21 marca 2015

GREJPFRUTOWE BABECZKI Z CYNAMONEM

Lekkie i bezglutenowe! :)

 

Grejpfruty niezbyt często są stosowane do wypieków, a przecież są tak wartościowe i wyraziste w smaku! Ich kwaskowaty, a jednocześnie orzeźwiający smak świetnie połączyć się z cynamonem i z "niczego" wyszły naprawdę niezłe babeczki ;)


Składniki:
  • 6 łyżek kaszy kukurydzianej
  • 5 łyżek mąki jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 grejpfruty
  • 2 banany
  • 2 białka jajek
  • 2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
  1. Z grejpfrutów wycisnąć sok, a banany zblendować.
  2. Kaszę wymieszać z mąką, zalać sokiem z grejpfrutów i połączyć ze zblendowanym bananem- odstawić na 15 minut.
  3. Białka ubić na sztywną pianę z cynamonem i delikatnie wmieszać w całość.
  4. Ciasto przełożyć do sylikonowych foremek i piec 20 minut w 180 stopniach. 
To szybki sposób na aromatyczne babeczki na deser, czy przekąskę :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 

Kalorie:
Całość (10 babeczek)- ok. 990kcal
1 babeczka- ok. 99kcal

Wiosenny detoksWielkanocne Smaki - edycja V