Składniki:
Naleśniki
- 5 jajek
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- Szczypta soli himalajskiej
Dodatki
- Hummus
- Sałata
- Awokado
- Pestki dyni
- Natka pietruszki
- 200g passaty pomidorowej
- 3 łyżeczki tahini
- 300g tofu
- Cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka pasty miso
- Przyprawy: sól himalajska, pieprz
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na naleśniki zblenduj. Naleśniki smaż z obu stron na rozgrzanej patelni.
- Na patelni podduś posiekaną cebulkę, czosnek, a anstępnie dodaj kilka łyżek wody i pastę miso- całość wymieszaj.
- Dodaj kolejno pokruszone tofu i 200g passaty pomidorowej.
- Gotowy naleśnik posmaruj hummusem, nałóż posiekaną sałatę, natkę pietruszki, sos z tofu oraz pokrojone awokado i całość złóż.
- Gotowy naleśnik posyp pestkami dyni, polej sosem powstałym z wymieszanej passaty pomidorowej z przyprawami i tahini, udekoruj natką pietruszki.
Kalorie:
Całość (5 naleśników) – ok. 2590kcal
1 naleśnik – ok. 518kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.