26 maja 2019

WIOSENNE CURRY

Wiosna dookoła, więc trzeba ją również przenieść na talerz! A dzisiaj w postaci lekkiego curry :)



Składniki:

  • 400 g brązowego ryżu

  • 1 łyżka oleju kokosowego

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 0,5 l bulionu warzywnego

  • 400 g pomidorów krojonych (świeże lub z puszki)

  • 2 pasternaki

  • pęk szparagów zielonych

  • 3 łyżki musu kokosowego

  • 50 g grzybów shiitake 

  • 300 g ciecierzycy (ugotowanej lub konserwowej)

  • 1 pęk szczypioru




Przygotowanie:

  1. Ryż ugotuj i odcedź.

  2. Olej rozgrzej na patelni, podsmaż posiekaną cebulkę i czosnek, a następnie dodać pokrojony w półksiężyce pasternak oraz pokrojone na krótsze kawałki szparagi.

  3. Całość zalej bulionem i duś do miękkości, pod koniec duszenia dodaj pomidory i zagotuj.

  4. Następnie dodaj mus kokosowy, wymieszaj i rozpuść.

  5. Na sam koniec dodaj wcześniej namoczone i ugotowane grzyby oraz ciecierzycę.

  6. Gotowe danie podaj z wcześniej ugotowanym ryżem, posyp posiekanym szczypiorkiem.


Kalorie:

Całość (6 porcji) - ok. 3010kcal

1 porcja - ok. 502kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.