Składniki:
- 400 g brązowego ryżu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 l bulionu warzywnego
- 400 g pomidorów krojonych (świeże lub z puszki)
- 2 pasternaki
- pęk szparagów zielonych
- 3 łyżki musu kokosowego
- 50 g grzybów shiitake
- 300 g ciecierzycy (ugotowanej lub konserwowej)
- 1 pęk szczypioru
Przygotowanie:
- Ryż ugotuj i odcedź.
- Olej rozgrzej na patelni, podsmaż posiekaną cebulkę i czosnek, a następnie dodać pokrojony w półksiężyce pasternak oraz pokrojone na krótsze kawałki szparagi.
- Całość zalej bulionem i duś do miękkości, pod koniec duszenia dodaj pomidory i zagotuj.
- Następnie dodaj mus kokosowy, wymieszaj i rozpuść.
- Na sam koniec dodaj wcześniej namoczone i ugotowane grzyby oraz ciecierzycę.
- Gotowe danie podaj z wcześniej ugotowanym ryżem, posyp posiekanym szczypiorkiem.
Kalorie:
Całość (6 porcji) - ok. 3010kcal
1 porcja - ok. 502kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz