18 grudnia 2017

ŚWIĄTECZNE NALEŚNIKI Z MIESZANKĄ WIGILIJNĄ I SOSEM MAKOWYM

A na deser naleśniki ze świątecznym twistem!



Składniki:

Naleśniki

  • 2 jajka

  • 1 szklanka mleka

  • szczypta soli

  • 3 łyżki mąki kukurydzianej

  • 5 łyżek mąki orkiszowej


Farsz

  • 100g kaszy jaglanej

  • 1 łyżka syropu z agawy

  • szczypta cynamonu

  • 150g mieszanki wigilijnej


Sos

  • 2 łyżeczki maku

  • 2 łyżeczki masła orzechowego

  • sok z 1 cytryny

  • 3 łyżki soku pomarańczowego


Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na naleśniki zblenduj, naleśniki smaż na rozgrzanej patelni.

  2. Kaszę opłucz i ugotuj, mieszankę wigilijną posiekaj i podsmaż z agawą na patelni, po czym wymieszaj z cynamonem i ugotowaną kaszą.

  3. Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszaj.

  4. Na gotowe naleśniki nałóż farsz, złóż i przekrój na pół.

  5. Całość polej sosem.


Kalorie:

Całość (4 porcje) – ok. 1605kcal

1 porcja – ok. 401kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.