Składniki:
Naleśniki
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 5 łyżek mąki orkiszowej
Farsz
- 100g kaszy jaglanej
- 1 łyżka syropu z agawy
- szczypta cynamonu
- 150g mieszanki wigilijnej
Sos
- 2 łyżeczki maku
- 2 łyżeczki masła orzechowego
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki soku pomarańczowego
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na naleśniki zblenduj, naleśniki smaż na rozgrzanej patelni.
- Kaszę opłucz i ugotuj, mieszankę wigilijną posiekaj i podsmaż z agawą na patelni, po czym wymieszaj z cynamonem i ugotowaną kaszą.
- Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszaj.
- Na gotowe naleśniki nałóż farsz, złóż i przekrój na pół.
- Całość polej sosem.
Kalorie:
Całość (4 porcje) – ok. 1605kcal
1 porcja – ok. 401kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.