18 czerwca 2015

BIAŁY MAKOWIEC Z KOMOSĄ RYŻOWĄ

Kilka razy wykorzystywałam już komosę w wypiekach i faktem jest, że świetnie się do tego nadaje!
Nabrałam ochoty na kolejny wypiek z jej użyciem.

I od razu pomyślałam o maku, ale tym białym :) Tak powstał biały makowiec na bazie komosy, a słodyczy dopełniła morwa biała suszona :)


Składniki:
  • 1 szklanka białego maku
  • 1/2 szklanki komosy ryżowej białej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 białka jajek
  • 1 banan
  • 1 łyżka liści stevi
  • 1 szklanka mleka 0,5%
  • garść morwy białej suszonej
Przygotowanie:
  1. Mak namoczyć w szklance mleka, a następnie ugotować w tym samym mleku, w którym się moczył.
  2. Liście stevi zaparzyć w szklance wody i odcedzić, płyn dolać do gotującego się maku, dodać komosę i gotować kolejne 15 minut- odstawić do wystygnięcia.
  3. Banana zblendować z białkami i wymieszać z całością.
  4. Masę przełożyć do formy, na wierzch ułożyć suszoną morwę i piec około 40 minut w 180 stopniach.
Kawałek takiego ciasta to nie dość, że porcja ciekawego smaku, ale również porcja wartości odżywczych :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (28 kawałków)- ok. 1425kcal
1 kawałek- ok. 51kcal

Letnie oczyszczenie