26 marca 2015

WARZYWNY PILAW Z KASZY BULGUR Z FASOLKĄ PINTO

Danie na pożywny i zdrowy obiad! Pełen kolorów i smaków!


W takich daniach najbardziej lubię to, że można do nich wrzucić mnóstwo warzyw- takie, na które akurat mamy ochotę lub takie, które mamy akurat w lodówce!

Kasza bulgur z kolei ma wspaniały, niebanalny smak, a dodatek fasolki sprawia, że danie staje się jeszcze bardziej pożywne!

Całość posypana orzeszkami piniowymi- coś pysznego!


Składniki:
  • 7 łyżek kaszy bulgur
  • 3 łyżki fasoli pinto
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 100g bobu
  • 1 batat
  • gałązka pomidorów koktajlowych
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1 łyżeczka orzeszków piniowych
  • przyprawy: papryka słodka, curry
Przygotowanie:
  1. Zagotować półtorej szklanki wody i wrzucić kaszę bulgur, gotować kolejne 5 minut, po czym odstawić pod przykryciem do wchłonięcia całego płynu.
  2. Fasolę namoczyć (12 godzin) i ugotować do miękkości (60 minut).
  3. Bób ugotować i obrać ze skórki.
  4. Pomidory zblendować i zredukować na patelni do konsystencji gęstego sosu- doprawić.
  5. Batata ugotować- połowę zblendować na krem, a drugą połowę pokroić w dużą kostkę.
  6. Sos pomidorowy wymieszać z kremem z batata, dodać kaszę i wymieszać.
  7. Do całości dodać fasolkę, bób, pokrojone bataty- całość posypać koperkiem i orzeszkami piniowymi (podawać z pomidorkami koktajlowymi).

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 770kcal
1 porcja- ok.193kcal

Bataty everywhereWiosenny detoks