3 listopada 2015

WARZYWNA ZAPIEKANKA Z MAKARONEM GRYCZANYM

To danie idealne na lekki obiad, ale jednocześnie sycący i smaczny!
Bardzo lubię makarony i najczęściej serwuję je z dodatkiem sosów, ale tym razem pokusiłam się o dietetyczną zapiekankę z warzywami! :)


Składniki:
  • 40g makaronu gryczanego świderki
  • 3/4 szklanki passaty pomidorowej
  • kilka różyczek borkułu
  • 1 łyżeczka sezamu
  • kawałek dyni hokkaido
  • koperek
  • przyprawy: papryka słodka, sól himalajska, oregano
Przygotowanie:
  1. Makaron ugotować al dente, podobnie jak różyczki brokułu.
  2. Gotowy makaron wymieszać z brokułem, passatą pomidorową, przyprawami i sezamem.
  3. Do naczynia przełożyć makaron z dodatkami, a na wierzch poukładać plastry dyni.
  4. Całość zapiekać przez około 20 minut w 180 stopniach.
Pyszna, lekka zapiekanka z makaronem gotowa!


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 265kcal