11 sierpnia 2014

KREM Z CUKINII Z MAKARONEM RYŻOWYM

Kolejna lekka potrawa zainspirowana zakupami na rynku ;)
Te ogromne, zielone świeżutkie cukinie... od razu zdecydowałam się zakupić jedną i tak powstała lekka zupa z cukinii ;)


Składniki:
  • pół dużej cukinii
  • 50g makaronu ryżowego nitki
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  • koperek
  • przyprawy: sól morska, pieprz cytrynowy
  • ostropest plamisty (firmy OWOCOWY RAJ)*

Przygotowanie:
  1. Cukinię obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie ugotować w małej ilości wody.
  2. Ugotowaną cukinię odcedzić z nadmiaru wody i zblendować z dodatkiem przypraw oraz ostropestu.
  3. Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i odstawić na 3 minuty pod przykryciem, odcedzić.
  4. Zupę podawać z dodatkiem jogurtu naturalnego i koperku.
Naturalnie pyszna i lekka ;)

*Klikając w link każdy czytelnik mojego bloga przy zamówieniu w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ otrzyma 10zł rabatu!!!

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 250kcal
1 porcja- ok. 125kcal