21 stycznia 2019

TAGLIATELLE Z KREWETKAMI I KREMOWYM SOSEM Z AWOKADO

Kremowy, delikatny makaron na każdą okazję!



Składniki:

  • 500 g makaronu tagliatelle

  • 1 łyżka oleju ryżowego

  • 1 czerwona cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 por

  • 400 g krewetek

  • 350 g pomidorków koktajlowych

  • sok z połowy cytryny

  • 2 dojrzałe awokado

  • 1 szklanka mleka owsianego

  • pestki dyni

  • natka pietruszki

  • przyprawy: sól, pieprz




Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj i odcedź.

  2. Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną cebulę, czosnek oraz pora.

  3. Następnie dodaj krewetki oraz pomidorki koktajlowe, dopraw i podsmaż jeszcze przez kilka minut.

  4. W międzyczasie zblenduj awokado wraz z mlekiem owsianym oraz sokiem z cytryny. Tak powstały sos dodaj na patelnię i całość wymieszaj.

  5. Gotowy makaron oprósz natką pietruszki oraz pestkami dyni.


Kalorie:

Całość (6 porcji) – ok. 3280kcal

1 porcja – ok. 547kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.