Składniki:
- 500 g makaronu tagliatelle
- 1 łyżka oleju ryżowego
- 1 czerwona cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 por
- 400 g krewetek
- 350 g pomidorków koktajlowych
- sok z połowy cytryny
- 2 dojrzałe awokado
- 1 szklanka mleka owsianego
- pestki dyni
- natka pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj i odcedź.
- Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną cebulę, czosnek oraz pora.
- Następnie dodaj krewetki oraz pomidorki koktajlowe, dopraw i podsmaż jeszcze przez kilka minut.
- W międzyczasie zblenduj awokado wraz z mlekiem owsianym oraz sokiem z cytryny. Tak powstały sos dodaj na patelnię i całość wymieszaj.
- Gotowy makaron oprósz natką pietruszki oraz pestkami dyni.
Kalorie:
Całość (6 porcji) – ok. 3280kcal
1 porcja – ok. 547kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.