7 listopada 2017

ORKISZOWE PIEROGI Z SOCZEWICĄ I PIECZARKAMI

Pierogi - ukochane przez wszystkich!

Jednak trzeba przyznać, że są czasochłonne i pracochłonne... ale warto!

Moja wersja jest po brzegi wypełniona soczewicą i pieczarkami! mniam!



Składniki:

Ciasto

  • 0,5kg mąki orkiszowej

  • 1 szklanka ciepłej wody

  • 2 łyżki oleju

  • szczypta soli


Farsz

  • 300g zielonej soczewicy

  • 0,5kg pieczarek

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju ryżowego

  • przyprawy: sól himalajska, curry, kumin, kolendra


Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszaj z solą, następnie dodaj olej i powoli dolewaj wodę, porządnie wyrób ciasto.

  2. Ciasto rozwałkuj (w razie potrzeby podsyp mąką) i wytnij koła.

  3. Soczewicę ugotuj, a cebulkę wraz z pieczarkami posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju z dodatkiem przypraw.

  4. Do podsmażonych składników dodaj soczewicę - całość porządnie wymieszaj.

  5. Na każdy kawałek ciasta nałóż farsz i zawiń na kształt pierogów.

  6. Pierogi ugotuj we wrzącej wodzie (wyciągnij po kilku minutach, jak zaczną wypływać).

  7. Podawaj z ulubionym sosem.


Kalorie:

Całość (60 pierogów) - ok. 3155kcal

1 pieróg - ok. 53kcal