3 września 2015

KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW Z DZIKIM RYŻEM

Banalnie prosty krem, delikatny, a jednak charakterystyczny w smaku!
Bogaty w potas i błonnik!

Korzystajmy ze świeżych, pachnących i słodkich pomidorów!


Składniki:
  • 1kg pomidorów
  • 6 łyżek dzikiego ryżu
  • 2 łyżki lnu mielonego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (z ziołami)
  • kilka listków bazylii
  • przyprawy: papryka słodka, sól sezamowa, pieprz ziołowy
Przygotowanie:
  1. Dziki ryż ugotować w wodzie.
  2. Pomidory przekroić na połówki, skropić oliwą oraz posypać pieprzem ziołowym i zapiec (180stopni/20min).
  3. Po upieczeniu pomidory obrać ze skórek, dodać len mielony i dokładnie zblendować z solą sezamową i papryką słodką.
  4. Gotowy krem podać z dzikim ryżem i listkami bazylii.
A Wy jak wykorzystujecie letnie pomidory?


Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 605kcal
2 porcja- ok. 303kcal

Wegetariański obiad VPora na pomidora!