2 stycznia 2016

CIASTECZKA RYŻOWE

Dawno nie jadłam tak pysznych ciasteczek i z pewnością mogę stwierdzić, że są jednymi z najlepszych jakie do tej pory upiekłam!
Niby delikatne, ale jednak z wyrazistym smakiem orzechów!
Niby lekkie, ale jednak nieco kruche!

Pyszne i niskokaloryczne! Nic tylko się nimi zajadać! ;)


Składniki:
  • 50g ryżu jaśminowego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 białko jajka
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • kilka migdałów (firmy Green Essence)*
  • kilka orzechów nerkowca
Przygotowanie:
  1. Ryż ugotować w wodzie i ostudzić.
  2. Następnie zblendować z syropem z agawy, białkiem jajka i mąką ryżową.
  3. Orzechy nerkowca i migdały pokruszyć, po czym wmieszać w masę.
  4. Uformować niewielkie ciasteczka, na wierzch każdego wcisnąć orzecha i piec około 10 minut w 180 stopniach.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (10 ciasteczek)- ok. 495kcal
1 ciasteczko- ok. 50kcal