Teraz odkrywamy je na nowo! A najlepiej na słodko :)
Składniki:
- 1 jajko
- 1 białko jajka
- pół szklanki mleka ryżowego
- 2 łyżki sproszkowanych daktyli
- 5 łyżek mąki z samopszy
- 1 łyżeczka oleju z pestek winogron
- dodatkowo: pół banana, 1 łyżeczka masła orzechowego, pół łyżeczki masła kokosowego, 1 łyżeczka syropu klonowego, kilka orzechów włoskich, rodzynki
Przygotowanie:
- Na patelni rozetrzyj i rozgrzej olej.
- Składniki na olet dokładnie ze sobą zblenduj, następnie masę wylej na patelnię i smaż z obu stron pod przykryciem.
- Gotowy omlet posmaruj masłem orzechowym, podaj z plastrami banana, orzechami laskowymi, rodzynkami, pokruszonym masłem kokosowym, a na koniec polej syropem klonowym.
Kalorie:
Całość (1 duży omlet) – ok. 735kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.