Pyszna, lekka przekąska na imprezę, czy do wieczornego seansu filmowego!
Szybko, pysznie, lekko! ;)
Składniki:
- 250g ryżu do sushi
- kawałek marchewki
- kawałek łodygi selera naciowego
- kawałek ogórka
- kawałek żółtej papryki
- sezam
- trochę sosu sojowego
- do podania: szpinak, kiełki brokułu
- Ryż wypłukać, a następnie zalać dwukrotną ilością wody do ryżu i ugotować (na "małym ogniu", pod przykryciem).
- Marchew, ogórka i paprykę pokroić w słupki, a selera w półksiężyce.
- Ostudzony ryż zrolować w rękach w małe rolki, na których poukładać warzywa.
- Sushi podać na liściach szpinaku oraz kiełkach, całość posypać sezamem i skropić sosem sojowym.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (20 kawałków)- ok. 930kcal
1 kawałek- ok. 47kcal