27 sierpnia 2016

SZARLOTKA JAGLANA Z MALINAMI

W weekend nie może zabraknąć zdrowych słodkości! Dlatego dzisiaj poleca się nieco jesienna, nieco letnia szarlotka! Z jabłkami z cynamonem i słodkimi malinami! ;) Połączenie idealne, tym bardziej, że bazą szarlotki jest kasza jaglana!


Składniki:
  • 300g kaszy jaglanej
  • 4 łyżki mąki migdałowej
  • 1/3 szklanki wody różanej
  • 20g cukru waniliowego
  • 4 jabłka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 garście malin
  • 5 daktyli
  • 2 łyżeczki masła ghee
  • 1 łyżka płatków migdałowych
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną dwukrotnie opłukać, następnie zalać wodą różaną wymieszaną ze zwykłą wodą i ugotować.
  2. Ostudzoną kaszę wymieszać z cukrem waniliowym i odstawić do wystygnięcia, po czym do kaszy dodać mąkę migdałową i całość wymieszać.
  3. Na spód blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia) nałożyć 2/3 kaszy i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
  4. Jabłka (można obrać ze skórek) zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z cynamonem, posiekanymi daktylami i wyłożyć na podpieczony spód, a na warstwę jabłek ułożyć maliny.
  5. Na warstwę owocową nałożyć pozostałą część kaszy, a następnie na wierzchu rozłożyć równomiernie masło.
  6. Blaszkę przykryć folią aluminiową, ciasto piec około 50 minut w 180 stopniach (na 5-10 minut przed końcem pieczenia ściągnąć z blaszki folię i ciasto posypać płatkami migdałowymi).
Ciasto smakuje rewelacyjnie zarówno na ciepło, jak i na zimno! :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1790kcal
1 kawałek- ok. 149kcal