24 lutego 2018

SOCZEWICOWY PASZTET ZE SŁONECZNIKIEM

Pasztet to potrawa, która ma bardzo szerokie zastosowanie.

Może stanowić samodzielna przekąskę, ale może być również dodatkiem do chleba :)

Ja najbardziej lubię go wcinać z sałatką ze świeżych warzyw! mniam!



Składniki:

  • 400g czerwonej soczewicy

  • 200g mąki z ciecierzycy

  • 50g mąki z grochu

  • garść słonecznika

  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, bazylia




Przygotowanie:

  1. Soczewicę przepłucz, a następnie ugotuj do miękkości.

  2. Z niewielką częścią wody, w której się gotowała zblenduj ją na dość gałdko.

  3. Wymieszaj z mąkami, przyprawami oraz słonecznikiem.

  4. Przełóż do foremek i piecz około 30 minut w 190 stopniach.


Kalorie:

Całość (24 kawałki) – ok. 2530kcal

1 kawałek – ok. 105kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.