7 września 2015

LNIANE KRAKERSY DYNIOWE

Zgodnie z obietnicą na blogu dzisiaj kolejna dyniowa propozycja, której jeszcze u mnie nie bylo- KRAKERSY!

Przekąska wręcz idealna, bo zdrowa i smaczna!

Bogaty w błonnik i wiele innych składników odżywczych len stał się, zaraz obok dyni ;), podstawą moich krakersów. Zalety ziaren lnu można wymieniać bez końca: nawilżają skórę, wzmacniają włosy, przeciwdziałają zaparciom, pielęgnują cerę, regulują poziom cholesterolu, czy pomagają w odchudzaniu i chorobach żołądka.

Zatem do dzieła! Szykujemy chrupiącą przekąskę na wieczór!


Składniki:
  • 1/4 szklanki ziaren lnu złotego
  • 1/4 szklanki ziaren lnu brązowego
  • 5 łyżek lnu mielonego 
  • 1,5 szklanki puree z pieczonej dyni
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • przyprawy: curry, sól sezamowa, chilli
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i odstawić na 2 godziny.
  2. Masę rozsmarować dość cienko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piec około 15 minut w 160 stopniach, po czym wyciągnąć oraz ponacinać na małe kawałki, następnie kolejno piec 30 minut.
  4. Po upłynięciu wyznaczonego czasu całość wyjąć, krakersy porozdzielać i pozostawić do wystygnięcia na blaszce.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (60 krakersów)- ok. 470kcal
1 krakers- ok. 8kcal