6 kwietnia 2016

SAŁATKA Z CZERWONĄ KOMOSĄ I TOPINAMBUREM

Komponując tą sałatkę kierowałam się oczywiście smakami, ale również kolorami!
Chciałam, aby kusiła nie tylko smakiem, ale też wyglądem! ;)

I chyba się udało? Smaki myślę, że niebanalne, a wykonanie za to banalne ;)


Składniki:
  • 4 łyżki czerwonej komosy ryżowej
  • 200g topinamburu
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • pomidorki koktajlowe
  • świeża kolendra
  • przyprawy: sól himalajska, curry, przyprawa ajowan
Przygotowanie:
  1. Komosę ryżową opłukać, po czym ugotować w wodzie.
  2. Topinambur obrać, pokroić w dość cienkie plastry, ułożyć na blaszce, skropić oliwą oraz obsypać przyprawami- piec około 20 minut w 180 stopniach.
  3. Po 10 minutach pieczenia topinamburu dołożyć na blaszkę przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe.
  4. Ugotowaną komosę wymieszać z upieczonymi warzywami, a całość posypać pestkami dyni i kolendrą.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 410kcal