18 października 2014

MARCHEWKOWE BABECZKI OWSIANE Z NUTĄ KASZTANOWĄ

Po wczorajszym owocowym (letnim) torcie, dzisiaj przyszła kolej na jesienne smaki!
Postanowiłam upiec bardzo zdrowe babeczki, które zawierają marchewkę i lekko kasztanową nutę ;)

Smakują świetnie i nie był to zapewne ostatni raz kiedy użyłam mąki kasztanowej w wypiekach!


Składniki:
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki mąki kasztanowej
  • 1 marchew
  • 1 białko jajka
  • 1 mały banan
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka stevi
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
  1. Płatki owsiane zmielić na mąkę (używając np. blendera lub młynka do kawy).
  2. Banana zblendować z białkiem.
  3. Wszystkie składniki, oprócz banana, połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać.
  4. Marchew obrać i zetrzeć na tarce (na dużych oczkach).
  5. Do masy dodać marchewkę i wymieszać.
  6. Babeczki przełożyć do sylikonowych foremek i piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Są pyszne- w środku raczej wilgotne i słodkie! :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (5 babeczek)- ok. 480kcal
1 babeczka- ok. 96kcal

Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA IIImieniny u cioci