4 listopada 2017

WEGAŃSKA PIZZA Z PASTĄ BURACZKOWĄ I TOFU

Kto nie lubi pizzy? Nie znam takiej osoby!

Ja ją również uwielbiam i odczarowuje podając z różnymi wegańskimi dodatkami ;)



Składniki:

Spód

  • 2 szklanki maki orkiszowej

  • 2 łyżki oleju ryżowego

  • 3/4 szklanki ciepłej wody

  • szczypta sody

  • szczypta soli


Dodatki

Sos

  • 1 jogurt sojowy

  • 1 ząbek czosnku

  • szczypta soli


Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszaj z sola oraz sodą, a następnie dodaj olej i zacznij wyrabiać ciasto.

  2. Stopniowo dolewaj ciepłą wodę i wyrabiaj ciasto do całkowitego połączenia się składników.

  3. Gotowe ciasto rozwałkuj i ułóż na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia).

  4. Pizzę posmaruj passatą pomidorową, następnie pastą buraczkową, posyp rozdrobnionym tofu, poukładaj pomidorki koktajlowe i piecz około 10/15 minut w 200 stopniach.

  5. Gotową pizzę posyp kiełkami i słonecznikiem, możesz również podać ją z sosem na bazie jogurtu sojowego wymieszanego z czosnkiem i solą.


Kalorie:

Całość (3 pizze) - ok. 1880kcal

1 pizza - ok. 627kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.