17 lutego 2018

AROMATYCZNE CIASTO BANANOWE

To ciasto, które już dawno skradło moje serce i od czasu do czasu pojawia się na blogu w różnych wersjach.

Dzisiaj ta bardziej aromatyczna, wzbogacona o korzenne przyprawy :)



Składniki:

  • 250g mąki kukuyrdzianej

  • 50g mąki amarantusowej

  • 25g skrobi ziemniaczanej

  • Płaska łyżeczka sody

  • 3 łyżki cukru kokosowego

  • Pół szklanki mleka owsianego

  • 3 banany

  • 4 łyżeczki chia

  • Przyprawy: sól, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa

  • Kilka orzechów włoskich




Przygotowanie:

  1. Mąki wymieszaj z przyprawami, cukrem i sodą.

  2. Chia namocz w 8 łyżkach gorącej wody.

  3. Banany zblenduj z mlekiem i wymieszaj z chia oraz suchymi składnikami.

  4. Masę przełóż do formy, a na wierzchu powciskaj orzechy.

  5. Ciasto piecz około 40 minut w 180 stopniach.


Kalorie:

Całość (10 kawałków)- ok. 1915kcal

1 kawałek – ok. 192kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.