23 grudnia 2015

KEKS RYŻOWY

To już ostatnia chwila na wypieki, bo od jutra odpoczywamy i zajadamy się ZDROWYMI! słodkościami :)
Było już kilka makowców, ciasteczek, ciast, a teraz pora na keks! Bo nie ma świąt bez keksa! :)

Ciasto jest naprawdę bardzo lekkie, a duża zawartość bakalii sprawia, że jest również bogate w wiele wartości odżywczych!


Składniki:
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 2 białka jajek
  • 2 banany
  • garść migdałów
  • garść rodzynek (firmy Green Essence)*
  • garść moreli suszonych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bio
Przygotowanie:
  1. Białka ubić na sztywną pianę.
  2. Do białek delikatnie wmieszać zblendowane banany, proszek do pieczenia oraz mąkę.
  3. Na koniec bakalie pokroić na mniejsze kawałki i również wmieszać w masę.
  4. Ciasto przełożyć do formy (wyłożonej papierem do pieczenia lub sylikonowej) i piec około 25 minut w 180 stopniach.
Muszę się przyznać, że jestem ogromną fanką wszelkich orzechów i suszonych owoców- są one moją słabością :)
Nie wiem czy ten keks wytrzyma do świąt, ponieważ nie potrafię przejść obok niego obojętnie ;) Ale w razie czego mam w zanadrzu jeszcze kilka paczuszek bakalii, z których upichcę coś pysznego!


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (20 kawałków)- ok. 1060kcal
1 kawałek- ok. 53kcal