8 czerwca 2018

DIETETYCZNY TORT Z KREMEM JAGLANYM I OWOCAMI

To się nazywa zdrowy tort! Od dzisiaj jem go na śniadanie, obiad i kolację :)



Składniki:

Ciasto jasne

  • 2 jajka

  • 1/3 szklanki mleka ryżowego

  • 2 banany

  • 7 łyżek mąki orkiszowej


Casto ciemne

Kremy

  • kilka łyżek bezcukrowego dżemu z czarnych porzeczek

  • 200g kaszy jaglanej

  • pół litra mleka ryżowego

  • 4 łyżki syropu z agawy

  • truskawki

  • migdały

  • czerwone winogrona




Przygotowanie:

Ciasto jasne

  1. Białka oddziel od żółtek, a następnie ubij na sztywną pianę.

  2. Banany zblenduj z mlekiem oraz żółtkami i powoli wmieszaj w ubite białka.

  3. Na koniec delikatnie mieszając dodaj mąkę orkiszową.

  4. Masę wylej do blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia) i piecz przez około 25 minut w 190 stopnach.


Ciasto ciemne

  1. Białka oddziel od żółtek, a następnie ubij na sztywną pianę.

  2. Banany zblenduj z mlekiem oraz żółtkami i powoli wmieszaj w ubite białka.

  3. Do całości dodaj mąkę oraz czekoladę – wszystko dokładnie wymieszaj.

  4. Masę wylej do blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia) i piecz przez około 25 minut w 190 stopnach.


Kremy

  1. Kaszę jaglaną opłucz w wodzie dwukrotnie, a następnie ugotuj w mleku.

  2. Po wydtudzeniu dodaj syrop z agawy i zblenduj na gładką masę.

  3. Na ciemne ciasto nałóż część kremu jaglanego oraz dżem porzeczkowy.

  4. Następnie nałóż jasne ciasto i kolejną warstwę kremu jaglanego.

  5. Całośc ozdób plastrami truskawek oraz winogron i migdałami.




Kalorie:

Całość (12 kawałków) – ok. 3070kcal

1 kawałek – ok. 256kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.