Najlepsze jest to, że do takiej sałatki można dodać co tylko się zechce, a ona po przygotowaniu kusi nie tylko smakiem, ale i kolorami!
Do mojej sałatki oprócz kaszy kuskus dodałam również ciecierzycę, co sprawiło, że była jeszcze bardziej sycąca! :)
Składniki:
- 5 łyżek kaszy kuskus razowej
- 4 łyżki ciecierzycy
- 1 marchew
- kawałek buraka
- 1 cukinia
- kawałek dyni
- kilka brukselek
- kiełki rzodkiewki
- 1 łyżka czarnego sezamu
- przyprawy: suszony pomidor z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim, sól sezamowa
- Ciecierzycę namoczyć w wodzie przez co najmniej 4 godziny, a następnie ugotować do miękkości.
- Kasze kuskus zalać wrzątkiem na pół centymetra ponad poziom kaszy i odstawić pod przykryciem do wchłonięcia płynu.
- Marchew pokroić w talarki, buraka w słupki i ugotować w osobnych garnkach, podobnie jak brukselkę.
- Cukinię pokroić w półtalarki, a dynię w większą kostkę i ugrillować w piekarniku (180 stopni/ 20 minut).
- Wszystkie wcześniej przygotowane składniki wymieszać ze sobą i doprawić do smaku.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 710kcal
1 porcja- ok.237kcal