Za to, że smakują świetnie zarówno na zimno, jak i na ciepło!
Za to, że można je jeść w zasadzie na każdy posiłek, do pieczywa, czy jako dodatek do obiadu!
Za to, że w wersji wegetariańskiej/wegańskiej smakują rewelacyjnie i można je przygotować z każdego rodzaju warzyw, kasz, czy roślin strączkowych!
Skoro tyle zalet już wymieniłam to nie pozostaje nic innego, jak przedstawić przepis na delikatny w smaku pasztet z fasolki mung, z lekką orzechową nutą amarantusową i pełną błonnika babką płesznik! :)
Składniki:
- 7 łyżek ziaren amarantusa
- 8 łyżek fasoli mung (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 2 łyżki babki płesznik
- koperek
- przyprawy: majeranek, sól sezamowa, papryka słodka
Przygotowanie:
- Fasolkę mung namoczyć, po czym ugotować (około 20 minut) i zblendować.
- Amarantusa ugotować i wymieszać ze zblendowaną fasolą.
- Do masy dodać przyprawy, koperek i babkę płesznik- całość wymieszać i przełożyć do formy (u mnie aluminiowa rynienka), piec około 40 minut w 190 stopniach.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 840kcal
1 kawałek- ok. 70kcal