15 marca 2015

JAGODZINAKI Z KOMOSY

Lekkie, jak piórko!!

 

Dzisiaj prezentuję niezwykle lekkie słodkie bułeczki na bazie komosy ekspandowanej.

Pomysł na słodkie bułeczki został wymyślony przez wzgląd na fakt, iż wielu z nas codziennie sięga po niezdrowe słodkie bułki przepełnione pustymi kaloriami. Te bułeczki są niezwykle lekkie i mało kaloryczne :) Mogą stanowić słodkie drugie śniadanie, czy podwieczorek :)


Składniki:
  • 2 szklanki komosy ekspandowanej
  • 2 białka jajek
  • 1 banan
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego
  • garść jagód
  • 1 łyżka jagód goji (firmy OWOCOWY RAJ)*

Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować w mleku kokosowym, podczas gotowania dodać jagody- po ugotowaniu ostudzić.
  2. Kaszę z jagodami zblendować na gładką masę.
  3. Białka ubić na sztywną pianę, a banana zblendować.
  4. Do białek delikatnie dodać komosę i banana, całość wymieszać.
  5. Mokrymi dłońmi uformować bułeczki, do środka każdej włożyć po łyżce nadzienia jagodowego, a na wierzch powciskać jagody goji.
  6. Bułeczki piec 20 minut w 180 stopniach.
Na taką jagodziankę może skusić się każdy! :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (8 jagodzianek)- ok. 830kcal
1 jagodzianka- ok. 104kcal

Wiosenny detoks