6 lipca 2016

WEGAŃSKIE GOŁĄBKI Z KASZĄ JAGLANĄ I ALGAMI

Jedną z tradycyjnych potraw uwielbianych w moim rodzinnym domu były gołąbki.
I chociaż nie jest to najcięższe danie polskie, to jednak zaliczane jest raczej do tych kalorycznych.

Ja postanowiłam zrobić gołąbki po swojemu, bez mięsa, lekko i smacznie! ;)
Bezglutenowo, wegańsko i lajtowo ;)


Składniki:
Gołąbki
  • 1 kapusta włoska
  • 200g kaszy jaglanej
  • woreczek bobu
  • garść alg morskich dulse
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, majeranek
Sos
  • 30g koncentratu pomidorowego
  • 500g passaty pomidorowej
  • przyprawy: sól himalajska, bazylia
  • do podania: czarnuszka
Przygotowanie:
Gołąbki
  1. Kaszę jaglaną dokładnie opłukać, a następnie ugotować z dodatkiem soli himalajskiej.
  2. Bób ugotować, obrać ze skórek, a algi namoczyć przez 5 minut, a następnie gotować kolejne 5-8 minut.
  3. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.
  4. Liście kapusty lekko obgotować, a następnie wypłukać w zimnej wodzie (wyciąć najgrubsze łyka).
  5. Na liście nałożyć farsz i zawinąć- na dno formy (wyłożonej liśćmi kapusty, bądź skropionej oliwą) układać gołąbki.
Sos
  1. Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać, gotowym sosem polać gołąbki.
  2. Całość zapiec w piekarniku (pod przykryciem) przez około 40-50 minut.
  3. Przed podaniem gołąbki posypać czarnuszką.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 gołąbków)- ok. 1610kcal
1 gołąbek- ok. 134kcal