31 maja 2020

Kaszotto gryczane i kapusta kiszona

Składniki:

  • kasza gryczana palona - 300 g
  • oliwa - 1 łyżka
  • czosnek - 4 ząbki
  • cebula - 1 szt.
  • pomidory suszone - 200 g
  • brokuł - 1 szt.
  • cukinia - 1 szt.
  • fasola czerwona (konserwowa lub ugotowana) - 240 g
  • szczypiorek - 2 łyżki
  • sól - 1 łyżeczka
  • papryka wędzona mielona - 1 łyżeczka
  • papryka słodka mielona - 1 łyżeczka
  • kapusta kiszona - 2 szklanki


Przygotowanie:

  1. Kaszę gryczaną ugotuj.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż posiekane czosnek i cebulę.
  3. Następnie dodaj pokrojone pomidory suszone, rozdrobnionego brokuła i kawałki cukinii.
  4. Całość zalej szklanką wody, przypraw i duś przez około 10 minut.
  5. Gotowe kaszotto nałóż na talerz wraz z kapustą kiszoną.


Kalorie:
Całość (6 porcji) - ok. 2145 kcal
1 porcja - ok. 358 kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Tofurnik pieczony z owocami


Składniki:

  • banan - 2 szt.
  • masło orzechowe - 1 łyżka
  • mąka ryżowa - 10 łyżek
  • tofu - 350 g
  • erytrytol - 4 łyżki
  • jajo - 1 szt.
  • wanilia - 1 szczypta
  • owoce leśne - 1 garść
  • masło kokosowe - 1 łyżka


Przygotowanie:

  1. Banany zblenduj z masłem orzechowym, a następnie dokładnie wymieszaj z mąką ryżową. Ciasto wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - spód i brzegi.
  2. Tofu zblenduj z jajkiem, erytrytolem i wanilią. Masę wyłóż na wcześniej przygotowany spód. Całość piecz około 30 minut w 170 stopniach.
  3. Gotowe ciasto ozdób owocami oraz pokruszonym masłem kokosowym.


Kalorie:
Całość (10 kawałków) - ok. 1430 kcal
1 kawałek - ok. 143 kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Wegetariański tradycyjny obiad w lunchboxie


Składniki:

  • ziemniaki - 2 kg
  • napój ryżowy - 1/3 szklanki
  • sól - 1 łyżeczka
  • szczypiorek - 1 łyżka
  • czerwona kapusta - 1/2 szt.
  • ziele angielskie - trochę
  • liść laurowy - trochę
  • pieprz - 1 szczypta
  • jogurt naturalny - 2 łyżki
  • czerwona fasola (konserwowa lub ugotowana) - 500 g
  • sos sojowy - 1 łyżka
  • sos unagi - 1 łyżka
  • jajo - 1 szt.
  • płatki owsiane - 3 łyżki
  • mąka ryżowa - 2 łyżki

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj. Następnie roznieć na puree z dodatkiem napoju ryżowego oraz pół łyżeczki soli. Nałóż do boxa i posyp szczypiorkiem.
  2. Kapustę poszatkuj, dodaj pół łyżeczki soli, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie, po czym zalej wodą do 3/4 wysokości kapusty i duś do miękkości. Na koniec dodaj jogurt i całość wymieszaj. Dodaj do boxa.
  3. Fasolę zblenduj z jajkami, sosem sojowym, sosem unagi, płatkami owsianymi oraz mąką ryżowa. Z masy uformuj kotlety, które piecz przez około 20 minut w 180 stopniach. Nałóż do boxa.


Kalorie:
Całość (6 porcji) - ok. 2585 kcal
1 porcja - ok. 431 kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.