14 lutego 2017

PAPRYKA FASZEROWANA KASZĄ JAGLANĄ I PIECZARKAMI

Papryka to bardzo zdrowe, ale i wdzięczne warzywo. Pięknie się prezentuje, dodaje koloru każdej potrawie, a i może posłużyć również, jako miseczka, którą możemy po brzegi wypełnić pysznym farszem... całość następnie zapiec i rozkoszować się lekkiem, zdrowym daniem!
Brzmi nieźle? To już spieszę z przepisem! ;)


Składniki:
  • 4 czerwone papryki
  • 6 łyżek kaszy jaglanej
  • 300g pieczarek
  • 3 łyżki passaty pomidorowej
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • koperek
  • trochę pestek dyni
  • przyprawy: sól himalajska, kurkuma, papryka słodka, estragon

Przygotowanie:
  1. Z papryk odciąć kapelusze, wydrążyć środek i upiec (20 minut/180stopni).
  2. Kaszę jaglana opłukać i ugotować.
  3. Olej rozgrzać na patelni, podsmażyć posiekaną cebulkę i czosnek, a następnie dodać pokrojone pieczarki, przyprawić solą i papryką słodką- całość podsmażyć.
  4. Podsmażone pieczarki połączyć z kaszą, posiekanym koperkiem oraz passatą i pozostałymi przyprawami.
  5. Papryki wyciągnąć z piekarnika po 20 minutach, nałożyć do środka farsz i ponownie piec przez około 10 minut. 

Kalorie:
Całość (4 papryki)- ok. 655kcal
1 papryka- ok. 164kcal