30 czerwca 2015

CHAŁWOWY SERNIK JAGLANY Z CZEREŚNIAMI

Dzisiaj sernik na bazie kaszy jaglanej bez pieczenia, za to ze słodkimi czereśniami! :)

Ciasto, które spokojnie może zastąpić tort urodzinowy, czy umilić każdą wyjątkową okazję, tudzież przyjęcie :)

Smakuje tak, jak wygląda! :) Jest obłędnie kremowy, słodki, z lekkim posmakiem chałwy... Orzechowy spód i całość uwieńczona czereśniami- to musi być pyszne! :)

A przy tym zdrowy! I czego chcieć więcej? :)


Składniki:
Spód
  • 6 łyżek nasion chia (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 garście orzechów laskowych
  • garść daktyli
  • 1 łyżka kakao
Masa
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka (najlepiej roślinnego)
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki tahini
  • 2 łyżeczki stevi
Polewa
  • 1 duży banan
  • 2 łyżki kakao
  • czereśnie
  • 1 łyżka kruszonego ziarna kakao

Przygotowanie:
Spód
  1. Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut.
  2. Daktyle odcedzić i zblendować na mus.
  3. Orzechy laskowe rozdrobnić w blenderze, dodać mus daktylowy, kakao i nasiona chia- dokładnie wymieszać.
  4. Spód wyłożyć do formy (wyłożonej folią spożywczą) i odstawić do schłodzenia w lodówce.
Masa
  1. Kaszę jaglaną dokładnie opłukać, a następnie ugotować do miękkości w mleku z dodatkiem stevi i odstawić do wystygnięcia.
  2. Ostudzoną kaszę zblendować na gładki krem z dodatkiem soku z cytryny i tahini (w razie potrzeby dodać odrobinę mleka).
  3. Krem wyłożyć na wcześniej przygotowany spód i ponownie schłodzić.
Polewa
  1. Banana zblendować z kakao- polewę wyłożyć na schłodzony sernik, na wierzchu poukładać wiśnie i posypać kruszonym ziarnem kakao.
Ciasto najlepiej smakuje dobrze schłodzone w lodówce.


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 2050kcal
1 kawałek- ok. 171kcal

Letnie oczyszczenieBezglutenowe Vege Wypieki