22 września 2015

KULE RYŻOWE W ORZECHACH

Pomysł na te ryżowe słodkości narodził się w dziwny sposób... otóż posiadając spore zapasy ryżu chciałam go jakoś spożytkować. Pomyślałam o japońskich deserach, które często bazują właśnie na tym produkcie. Miały być słodkie, ryżowe kule, a wyszły w zasadzie pieczone, ryżowe "jakby knedle", ale za to jakie niebanalne i grunt, że pyszne! ;)


Składniki:
  • 100g ryżu jaśminowego
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 6 fig świeżych
  • garść orzechów nerkowca
  • garść migdałów (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 łyżka syropu z agawy
Przygotowanie:
  1. Ryż ugotować, po czym połowę zblendować na gładki krem z syropem z agawy oraz nerkowcami i wymieszać z niezblendowaną połową ryżu oraz mąką ryżową.
  2. Figi obrać ze skórek i każdy owoc obtoczyć w masie ryżowej, tworząc kule.
  3. Migdały pokruszyć na drobno, po czym obtoczyć w nich każdą kulę.
  4. Kule ryżowe piec około 15- 20 minut w 180 stopniach.
Miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz- pycha!


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (6 kul)- ok. 755kcal
1 kula- ok. 126kcal