23 maja 2020

Granola z orzechami i suszonymi owocami



Składniki:

  • płatki owsiane - 200 g
  • orzechy włoskie - 2 garści
  • nerkowce - 2 garści
  • pestki dyni - 1 garść
  • żurawina suszona - 1 garść
  • rodzynki - 1 garść
  • miód wegański - 3 łyżki


Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane wymieszaj z posiekanymi orzechami włoskimi oraz nerkowcami i miodem wegańskim.
  2. Mieszankę wyłóż na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia - piecz przez około 20 minut w 180 stopniach (w trakcie pieczenia przemieszaj).
  3. Upieczoną granolę pozostaw do wystygnięcia (dzięki temu nabierze więcej chrupkości), a następnie wymieszaj z suszonymi owocami.


Kalorie:
Całość (8 porcji) - ok. 2050 kcal
1 porcja - ok. 256 kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Pyry z fit gzikiem



Składniki:

  • ziemniaki - 15 szt.
  • twaróg chudy - 400 g
  • jogurt naturalny - 400 g
  • szczypiorek - 1 pęk
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz mielony - 1/2 łyżeczki
  • płatki drożdżowe - 2 łyżki

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki dokładnie umyj (jeśli są młode nie musisz obierać ze skórki) i ugotuj, a następnie przełóż na talerze.
  2. Twaróg rozgnieć widelcem z jogurtem, posiekanym szczypiorkiem oraz przyprawami i nałóż na ziemniaki.
  3. Gotowe danie posyp płatkami drożdżowymi.


Kalorie:
Całość (4 porcje) - ok. 1605 kcal
1 porcja - ok. 401 kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.