28 czerwca 2017

KASZA GRYCZANA Z MŁODYM GROSZKIEM

Na straganach można znaleźć już młody groszek!
Bardzo mnie to ucieszyło i jak tylko spostrzegłam te zielone, pyszne kuleczki pośród innych warzyw od razu po nie sięgnęłam i upichciłam prosty, a zarazem pyszny obiad!


Składniki:
  • 100g kaszy gryczanej
  • 1 żółta papryka
  • pół selera
  • szklanka młodego groszku
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki mixu ziaren (sezam, słonecznik, dynia)
  • przyprawy: sól himalajska, rozmaryn, zioła prowansalskie, słodka papryka, curry
Przygotowanie:
  1. Kaszę ugotuj.
  2. Warzywa pokrój w kostkę i wraz z groszkiem wrzuć na patelnię, zalewając całość wodą, po czym całość podduś z dodatkiem przypraw (do momentu, aż warzywa zmięknął, a większość płynu odparuje).
  3. Do warzyw wrzuć ugotowaną kaszę i sos ze zblendowanych pomidorów z solą oraz rozmarynem - całość wymieszaj.
  4. Danie przełóż na talerz i posyp ziarenkami. 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 710kcal
1 porcja- ok. 355kcal