22 kwietnia 2015

PULPETY RYŻOWE Z FARSZEM STRĄCZKOWYM I SOSEM POMIDOROWYM

Wegańskie pulpety w pysznym wydaniu!


Już jakiś czas nie piekłam żadnych burgerów, dlatego postanowiłam to zmienić.
Jednak z moich kombinacji wyszły wegańskie ryżowe kuleczki "pulpety" zapiekane w sosie pomidorowym i nadziane farszem z czarnej soczewicy! I na pewno nie żałuję, że nie były to klasyczne wegańskie burgery!


Składniki:
  • 8 łyżek ryżu pełnoziarnistego
  • 3 łyżki czarnej soczewicy
  • passata pomidorowa
  • 2 łyżeczki lnu mielonego
  • kiełki brokuła
  • przyprawy: curry, papryka słodka, sól sezamowa

Przygotowanie:
  1. Ryż ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem curry, a soczewicę w bulionie warzywnym.
  2. Zaparzyć w połowie szklanki wrzątku len i zblendować go z ryżem; osobno zblendować soczewicę z przyprawami.
  3. Z ryżu uformować kule, które następnie spłaszczać- nakładać farsz i zlepić każdą kulę z osobna.
  4. Pulpeciki piec 15 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie przełożyć do naczynia, zalać passatą pomidorową doprawioną solą sezamową i zapiec przez kolejne 15 minut.
  5. Gotowe danie posypać kiełkami brokuła.
Pulpety dzięki temu, że były wcześniej zapieczone bez sosu uzyskały chrupiącą skorupkę.
A po każdym kolejnym kęsie, docierając do farszu strączkowego stawały się tylko coraz lepsze!
Oczywiście klasyczny sos pomidorowy, bez udziwnień dopełnił całości dania :)


Polecam wszystkim, nie tylko weganom! :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok.710kcal
1 porcja- ok. 355kcal