Jednak dzięki nim ciasto ma wilgotną, zbitą konsystencję i wiele wartości odżywczych :)
Mąka kokosowa, banany oraz daktyle gwarantują naturalną słodycz, a karobowa polewa i maliny to "wisienka na torcie" :)
Składniki:
- 3 średnie buraki
- 1 szklanka mąki kokosowej
- 2 garście daktyli (Green Essence)*
- 2 banany
- 3 łyżki karobu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bio
- polewa: banan, 1 łyżka karobu
- do ozdoby: maliny
Przygotowanie:
- Daktyle namoczyć we wrzątku i odcedzić.
- Buraki ugotować, obrać ze skórki i zblendować z 2 bananami i daktylami.
- Do masy dodać pozostałe składniki i ponownie zblendować lub porządnie wymieszać.
- Masę przełożyć do formy (wyłożonej papierem do pieczenia; średnica 18cm) i piec około 55 minut w 180 stopniach.
- Po wystygnięciu ciasto polać polewą ze zblendowanego banana i 1 łyżki karobu, a na końcu poukładać maliny.
Myślę, że nawet niedowiarek, czy amator "prawdziwych" słodyczy skusiłby się na kawałek i nie pożałowałby tego! ;)
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1270kcal
1 kawałek- ok. 106kcal