Już Wielu z Was zdążyło przekonać się, że jestem ich ogromną fanką! A ciasta, a zwłaszcza masy na ich bazie są wyjątkowe! Ich kremowa i delikatna konsystencja nie ma sobie równych!
Tym razem przygotowałam również troszkę bardziej skomplikowany spód, wzbogaciłam go o nasiona chia!
Całość podana ze słodkim musem mango i pralinami :)
Składniki:
Spód
- garść migdałów
- garść suszonych moreli
- 5 łyżek nasion chia
- 1/3 szklanki amarantusa ekspandowanego (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 1 łyżka karobu
- 300g nerkowców
- 350ml mleka (dowolnego)
- 2 łyżeczki stevi
- 1 mango
Przygotowanie:
Spód
- Morele sparzyć wrzątkiem, a następnie zblendować na mus.
- Migdały zmielić i połączyć z morelami, chia, karobem i amarantusem- dokładnie wymieszać.
- Formę wyłożyć folią spożywczą i nałożyć spód- odstawić do schłodzenia w lodówce.
- Nerkowce zalać mlekiem i odstawić na co najmniej 4 godziny.
- Następnie odlać mleko, a nerkowce zblendować na gładki krem (w razie potrzeby dolewając odrobinę mleka, w którym nerkowce się moczyły).
- Masę nałożyć na wcześniej przygotowany spód.
- Mango obrać i zblendować na mus, wyłożyć na wierzch- ciasto schłodzić w zamrażarce przez 2 godziny.
Ciasto oczywiście należy przechowywać w lodówce!
Mogę się również pochwalić, że przepis jest dostępny również w najnowszym wydaniu E!stilo!!
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 2735kcal
1 kawałek- ok. 228kcal