Co tu dużo pisać- warzywa są! Biało roślinne jest! Zatem nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Wam i sobie smacznego :)
Składniki:
- 1 kalafior
- 200g ciecierzycy
- 1 dynia
- 2 łyżki jarmużu sproszkowanego
- natka pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka czarnuszki (Green Essence)*
- przyprawy: imbir, pieprz, cynamon, sól himalajska
- Ciecierzycę namoczyć (najlepiej całą noc), a następnie ugotować (około 60 minut).
- Kalafiora podzielić na małe różyczki i ugotować.
- Z dyni wydrążyć miąższ z pestkami, a następnie kawałek pokroić na mniejsze części, oprószyć solą i upiec w piekarniku (180stopni/20 minut).
- Pozostałą część dyni pokroić na kawałki i ugotować, po czym zblendować na mus z przyprawami i czosnkiem.
- Ugotowaną ciecierzycę wymieszać z musem dyniowym, na wierzchu z jarmużu utworzyć pasy nałożyć kalafior i upieczoną dynię- całość posypać natką pietruszki i czarnuszką.
Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 1200kcal
1 porcja- ok. 300kcal