11 stycznia 2020

Lajtowy tort czekoladowo - kawowy



Składniki:
Ciasto

  • mąka pszanna pełnoziarnista - 10 łyżek
  • kakao - 4 łyżki
  • jajo - 4 szt.
  • napój migdałowy - 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • erytrol - 2 łyżki
  • napar z kawy - 1/2 szklanka
Krem
  • kasza jaglana - 200 g
  • erytrol - 4 łyżki
  • napar z kawy - 1/3 szklanki
Dodatki
  • dżem porzeczkowy - 5 łyżeczek
  • orzechy włoskie - 5 szt.
Polewa
  • czekolada gorzka 70% - 100 g
  • masło kokosowe - 1 łyżka



Przygotowanie:
Ciasto

  1. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie ze sobą zblenduj, a następnie przelej do dwóch jednakowych form wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz około 20 minut w 190 stopniach. Odłóż do wystygnięcia.
  2. Upieczone blaty namocz w naparze z kawy.
Krem
  1. Kaszę jaglaną opłucz, a następnie zalej mlekiem i gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj ksylitol, następnie kawę i całość zblenduj na gładki krem.
Polewa
  1. Czekoladę wraz z masłem kokosowym rozpuść w kąpieli wodnej.
Złożenie
  1. Na pierwszy nasączony w kawie blat ciasta nałóż dżem, a następnie krem jaglany. Przykryj to drugim blatem, na który ponownie nałóż dżem i krem. Całość polej czekoladą, a na wierzchu ułóż połówki orzechów włoskich.


Kalorie:
Całość (12 kawałków) - ok. 2795 kcal
1 kawałek - ok. 233 kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Vege naleśniki z farszem a'la meksykańskim



Składniki:

  • mąka z ciecierzycy - 150 g
  • mąka pszenna pełnoziarnista - 150 g
  • jajo średnie - 3 szt.
  • napój migdałowy - 500 ml
  • oliwa - 1 łyżka
  • cebula - 1 szt.
  • papryka żółta - 1 szt.
  • papryka czerwona - 1 szt.
  • tofu wędzone - 180 g
  • czerwona fasola konserwowa - 250 g
  • brokuł - 1 szt.
  • koncentrat pomidorowy - 100 g
  • pomidory z puszki - 350 g
  • majonez wegański - 90 g
  • pestki dyni - 1 łyżka
  • sól - 2 łyżeczki
  • papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
  • papryka mielona ostra - 1/2 łyżeczki
  • bazylia - 1 łyżeczka
  • czosnek granulowany - 2 łyżeczki




Przygotowanie:

  1. Jaja zblenduj z napojem migdałowym oraz z mąkami.
  2. Z powstałej masy smaż naleśniki na mocno rozgrzanej patelni teflonowej (z obu stron).
  3. Na drugiej patelni rozgrzej oliwę, a następnie podsmaż na niej posiekaną cebulę oraz obie papryki pokrojone w paski.
  4. Gdy warzywa będą już podsmażone, dodaj rozdrobnionego brokuła i całość zalej połową szklanki wody, po czym dodaj przyprawy i całość wymieszaj.
  5. Pod koniec duszenia dodaj rozdrobnione tofu wędzone oraz odcedzoną fasolkę.
  6. Całość zalej sosem powstałym z wymieszania pomidorów z puszki oraz koncentratu - trzymaj na "gazie" do zagotowania.
  7. Gotowe naleśniki wypełnij farszem. Na wierzch każdego naleśnika nałóż mały kleks z majonezu, całość posyp pestkami dyni.

Kalorie:
Całość (12 naleśników) - ok. 2975 kcal
1 naleśnik - ok. 248 kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Najprostsza chrupiąca granola z piekarnika



Składniki:

  • płatki owsiane - 230 g
  • mieszanka orzechów - 200 g
  • pestki dyni - 100 g
  • miód - 100 g



Przygotowanie:

  1. Orzechy posiekaj, a następnie wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
  2. Granolę wyłóż na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) i piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni.


Kalorie:
Całość (10 porcji) - ok. 2980 kcal
1 porcja - ok. 298 kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.