Składniki:
Ciasto
- mąka pszanna pełnoziarnista - 10 łyżek
- kakao - 4 łyżki
- jajo - 4 szt.
- napój migdałowy - 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- erytrol - 2 łyżki
- napar z kawy - 1/2 szklanka
Krem
- kasza jaglana - 200 g
- erytrol - 4 łyżki
- napar z kawy - 1/3 szklanki
Dodatki
- dżem porzeczkowy - 5 łyżeczek
- orzechy włoskie - 5 szt.
Polewa
- czekolada gorzka 70% - 100 g
- masło kokosowe - 1 łyżka
Przygotowanie:
Ciasto
- Wszystkie składniki na ciasto dokładnie ze sobą zblenduj, a następnie przelej do dwóch jednakowych form wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz około 20 minut w 190 stopniach. Odłóż do wystygnięcia.
- Upieczone blaty namocz w naparze z kawy.
Krem
- Kaszę jaglaną opłucz, a następnie zalej mlekiem i gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj ksylitol, następnie kawę i całość zblenduj na gładki krem.
Polewa
- Czekoladę wraz z masłem kokosowym rozpuść w kąpieli wodnej.
Złożenie
- Na pierwszy nasączony w kawie blat ciasta nałóż dżem, a następnie krem jaglany. Przykryj to drugim blatem, na który ponownie nałóż dżem i krem. Całość polej czekoladą, a na wierzchu ułóż połówki orzechów włoskich.
Kalorie:
Całość (12 kawałków) - ok. 2795 kcal
1 kawałek - ok. 233 kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Wpadam do Ciebie i kradnę!
OdpowiedzUsuńTakie ciasto chodzi za mną od pewnego czasu
OdpowiedzUsuń