11 stycznia 2020

Lajtowy tort czekoladowo - kawowy



Składniki:
Ciasto

  • mąka pszanna pełnoziarnista - 10 łyżek
  • kakao - 4 łyżki
  • jajo - 4 szt.
  • napój migdałowy - 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • erytrol - 2 łyżki
  • napar z kawy - 1/2 szklanka
Krem
  • kasza jaglana - 200 g
  • erytrol - 4 łyżki
  • napar z kawy - 1/3 szklanki
Dodatki
  • dżem porzeczkowy - 5 łyżeczek
  • orzechy włoskie - 5 szt.
Polewa
  • czekolada gorzka 70% - 100 g
  • masło kokosowe - 1 łyżka



Przygotowanie:
Ciasto

  1. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie ze sobą zblenduj, a następnie przelej do dwóch jednakowych form wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz około 20 minut w 190 stopniach. Odłóż do wystygnięcia.
  2. Upieczone blaty namocz w naparze z kawy.
Krem
  1. Kaszę jaglaną opłucz, a następnie zalej mlekiem i gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj ksylitol, następnie kawę i całość zblenduj na gładki krem.
Polewa
  1. Czekoladę wraz z masłem kokosowym rozpuść w kąpieli wodnej.
Złożenie
  1. Na pierwszy nasączony w kawie blat ciasta nałóż dżem, a następnie krem jaglany. Przykryj to drugim blatem, na który ponownie nałóż dżem i krem. Całość polej czekoladą, a na wierzchu ułóż połówki orzechów włoskich.


Kalorie:
Całość (12 kawałków) - ok. 2795 kcal
1 kawałek - ok. 233 kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

2 komentarze: