28 lipca 2019

LETNIE CIASTO Z OWOCAMI I KREMEM JAGLANYM



Składniki:

Spód

  • 100 g amarantusa ekspandowanego

  • 50 g płatków owsianych błyskawicznych

  • 200 g daktyli


Krem

  • 200 g kaszy jaglanej

  • 5 łyżek ksylitolu

  • 1 szklanka mleka owsianego

  • 2 garście nerkowców


Dodatki

  • 2 garście borówek

  • 1 garść malin

  • świeża mięta




Przygotowanie:

  1. Daktyle zalej wrzątkiem, odcedź i zblenduj na mus.

  2. Mus daktylowy połącz z amarantusem i płatkami owsianymi - masę wyłóż na spód blaszki formując również brzegi i odstaw do lodówki do schodzenia.

  3. Orzechy nerkowca zalej szklanką mleka i odstaw na minimum 4 godziny.

  4. Kaszę jaglaną opłucz i ugotuj, a następnie po wystygnięciu zblenduj z nerkowcami i mlekiem, w którym się moczyły.

  5. Powstały krem wyłóż na wcześniej przygotowany spód - całość udekoruj owocami oraz świeżą miętą.


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

KOLOROWE PANCAKES



Składniki:

  • 3 banany

  • 2 jajka

  • 250 ml mleka owsianego

  • 4 łyżki skrobi z manioku

  • 10 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej

  • garść wiśni

  • borówki

  • kilka śliwek

  • 1 nektaryna

  • masło orzechowe

  • gorzka czekolada

  • garść orzechów włoskich

  • świeża mięta




Przygotowanie:

  1. Jajka zblenduj z bananami oraz mlekiem owsianym.

  2. Następnie wmieszaj skrobię oraz mąkę - z masy usmaż placuszki (na rozgrzanej patelni).

  3. Gotowe placuszki polej musem ze zblendwanych wiśni, posyp gorzką czekoladą, orzechami włoskimi, borówkami, pokrojonymi śliwkami i nektarynką.

  4. Całość polej dodatkowo masłem orzechowym i udekoruj miętą.


Kalorie (placki bez dodatków):

Całość (33 placuszki) - ok. 1353kcal

1 placuszek - ok. 41kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.