Składniki:
Spód
- 100 g amarantusa ekspandowanego
- 50 g płatków owsianych błyskawicznych
- 200 g daktyli
Krem
- 200 g kaszy jaglanej
- 5 łyżek ksylitolu
- 1 szklanka mleka owsianego
- 2 garście nerkowców
Dodatki
- 2 garście borówek
- 1 garść malin
- świeża mięta
Przygotowanie:
- Daktyle zalej wrzątkiem, odcedź i zblenduj na mus.
- Mus daktylowy połącz z amarantusem i płatkami owsianymi - masę wyłóż na spód blaszki formując również brzegi i odstaw do lodówki do schodzenia.
- Orzechy nerkowca zalej szklanką mleka i odstaw na minimum 4 godziny.
- Kaszę jaglaną opłucz i ugotuj, a następnie po wystygnięciu zblenduj z nerkowcami i mlekiem, w którym się moczyły.
- Powstały krem wyłóż na wcześniej przygotowany spód - całość udekoruj owocami oraz świeżą miętą.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz