28 lipca 2019

LETNIE CIASTO Z OWOCAMI I KREMEM JAGLANYM



Składniki:

Spód

  • 100 g amarantusa ekspandowanego

  • 50 g płatków owsianych błyskawicznych

  • 200 g daktyli


Krem

  • 200 g kaszy jaglanej

  • 5 łyżek ksylitolu

  • 1 szklanka mleka owsianego

  • 2 garście nerkowców


Dodatki

  • 2 garście borówek

  • 1 garść malin

  • świeża mięta




Przygotowanie:

  1. Daktyle zalej wrzątkiem, odcedź i zblenduj na mus.

  2. Mus daktylowy połącz z amarantusem i płatkami owsianymi - masę wyłóż na spód blaszki formując również brzegi i odstaw do lodówki do schodzenia.

  3. Orzechy nerkowca zalej szklanką mleka i odstaw na minimum 4 godziny.

  4. Kaszę jaglaną opłucz i ugotuj, a następnie po wystygnięciu zblenduj z nerkowcami i mlekiem, w którym się moczyły.

  5. Powstały krem wyłóż na wcześniej przygotowany spód - całość udekoruj owocami oraz świeżą miętą.


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz