26 czerwca 2017

MAKARON Z CUKINII Z MŁODYM GROSZKIEM

Podczas gorących dni warto sięgać po posiłki, które nie obciążą zbytnio naszego organizmu, który musi sobie radzić z wysokimi temperaturami.
Nie muszą to być jedynie sałatki owocowe, czy warzywne. U mnie dzisiaj królować będzie makaron z cukinii z lekkim sosem!


Składniki:
  • 2 cukinie
  • 300g passaty pomidorowej
  • 2 łyżeczki oleju z ostropestu
  • 2 garście młodego groszku
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 2 łyżki mixu ziaren (sezam, słonecznik, dynia)
  • przyprawy: sól himalajska, kumin, kolendra, curry, świeża bazylia
Przygotowanie:
  1. Z cukinii zrób makaron spiralizerem.
  2. Passatę podgrzej i lekko zredukuj z dodatkiem przypraw, a młody groszek lekko podgotuj, po czym dodaj passatę.
  3. Makaron z cukinii wymieszaj z sosem, gotowy przełóż na talerze, a następnie posyp płatkami drożdżowymi i mixem ziaren, a na koniec polej olejem z ostropestu. 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 465kcal
1 porcja- ok. 233kcal