9 stycznia 2016

KOMOSIANKA Z ORZECHAMI BRAZYLIJSKIMI I SYROPEM DAKTYLOWYM

To śniadanie gwarantuje solidną i zdrową dawkę energii na długie godziny! 

Wiele osób na śniadanie wybiera owsiankę- to prawda, że jest to dobry wybór. Jednak z czasem może ona nam się po prostu znudzić i warto sięgnąć po nieco inny rodzaj węglowodanów, jakim jest przykładowo komosa bogata również w pełnowartościowe białko. Ma lekko orzechowy smak, a w towarzystwie banana, który jest źródłem potasu oraz orzechów brazylijskich, które z kolei są bogate w zdrowe tłuszcze smakuje genialnie! Wszystko to dosłodzone syropem daktylowym... niebo w gębie ;)


Składniki:
  • 5 łyżek białej komosy ryżowej (firmy Green Essence)*
  • mały banan
  • 1,5 szklanki mleka (dowolnego)
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka syropu daktylowego
  • kilka orzechów brazylijskich
Przygotowanie:
  1. Komosę opłukać, po czym ugotować w mleku, a następnie wymieszać z masłem orzechowym.
  2. Następnie komosę przełożyć do słoiczka warstwami, przekładając ją bananami i orzechami brazylijskimi.
  3. Całość polać syropem daktylowym.
Tak rozpoczęty dzień na pewno będzie udany! ;)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 860kcal
1 porcja- ok. 430kcal