22 października 2017

WEGAŃSKA KIEŁBASA Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Wegańska kiełbasa?

Dla niektórych to zaprzeczenie istoty kiełbasy, dla innych zdrowsza alternatywa ;)

Zwał jak zwał... kiełbaska jest pyszna i nigdy nie zamienię ją na taką "zwykłą"!



Składniki:

  • 480g czerwonej fasoli (konserwowej lub gotowanej)

  • 3/4 szklanki słonecznika

  • słoik suszonych pomidorów

  • 1 szklanka mąki gryczanej

  • 1 łyżka oleju ryżowego

  • 1 duża cebula

  • przyprawy: sól himalajska, pieprz mielony, papryka słodka, papryka wędzona


Przygotowanie:

  1. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulkę na złocisty kolor.

  2. Fasolkę zblenduj wraz z suszonymi pomidorami i zmielonym słonecznikiem.

  3. Następnie dodaj cebulkę oraz mąkę gryczaną wraz z przyprawami - całość wymieszaj.

  4. Masę zwiń w folię spożywczą w formie kiełbasek, mocno zawijając końce (masa musi być mocno zwarta).

  5. Tak przygotowane kiełbaski ugotuj we wrzątku (ok. 10-15 minut).


Kalorie:

Całość (12 kiełbasek) - ok. 1960kcal

1 kiełbaska - ok. 163kcal