9 kwietnia 2019

WEGAŃSKA TARTA BEZ PIECZENIA

Takie słodkie cuda! I to bez wyrzutów sumienia!



Składniki:

Spód

  • 100g orzechów włoskich

  • 3/4 szklanki płatków owsianych

  • 200g daktyli

  • szczypta soli


Krem i dodatki

  • 100g kaszy jaglanej

  • 0,5l mleka ryżowego

  • 100g ugotowanej białej fasoli

  • 2 łyżki syropu z agawy

  • 4 łyżki kakao do picia

  • szczypta wanilii

  • owoce leśne

  • garść nerkowców


Przygotowanie:

Spód

  1. Daktyle sparz wrzątkiem, a następnie zblenduj na mus.

  2. Orzechy oraz płatki zmiel drobno, po czym połącz z musem daktylowym.

  3. Tak powstałą masę wyłóż na spód formy (wyłożonej papierem do pieczenia), formując również brzegi.


Krem i dodatki

  1. Kasze jaglaną opłucz dwukrotnie, a następnie ugotuj w mleku z dodatkiem kakao.

  2. Ugotowaną kasze zblenduj z fasolą, syropem z agawy oraz wanilią.

  3. Schłodzony krem wyłóż na wcześniej przygotowany spód.

  4. Całość posyp orzechami nerkowca oraz owocami leśnymi.


Kalorie:

Całość (25 kawałków) - ok. 2935kcal

1 kawałek - ok. 117kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

WEGAŃSKIE LECZO Z OGÓRKIEM KISZONYM



Składniki:

  • 2 papryki czerwone

  • 2 papryki żółte

  • 1 cebula czerwona

  • 3 marchewki

  • 500g pieczarek

  • 1 cukinia

  • 5 ogórków kiszonych

  • 1 kostka tofu wędzonego

  • 500ml passaty pomidorowej

  • 1 łyżka sosu ostrygowego

  • 1 łyżka octu z pestek winogron

  • 300g kaszy jaglanej

  • natka pietruszki

  • 1 łyżka oleju z pestek winogron

  • 2 łyżki słonecznika

  • przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz, majeranek


Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną ugotuj i rozłóż na 6 porcji.

  2. Na patelni rozgrzej olej, a następnie podsmaż posiekaną cebulę oraz pokrojone w paski papryki i marchewkę.

  3. Całość dopraw i chwilę podsmaż, po czym dołóż pieczarki i cukinię.

  4. Gdy warzywa zmiękną dodaj pokrojone ogórki kiszone, sos ostrygowy, ocet oraz passatę.

  5. Leczo zagotuj. Podawaj z wcześniej ugotowaną kaszą, natką pietruszki i słonecznikiem.


Kalorie:

Całość (6 porcji) - ok. 2040kcal

1 porcja - ok. 340kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.