Składniki:
Spód
- 100g orzechów włoskich
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 200g daktyli
- szczypta soli
Krem i dodatki
- 100g kaszy jaglanej
- 0,5l mleka ryżowego
- 100g ugotowanej białej fasoli
- 2 łyżki syropu z agawy
- 4 łyżki kakao do picia
- szczypta wanilii
- owoce leśne
- garść nerkowców
Przygotowanie:
Spód
- Daktyle sparz wrzątkiem, a następnie zblenduj na mus.
- Orzechy oraz płatki zmiel drobno, po czym połącz z musem daktylowym.
- Tak powstałą masę wyłóż na spód formy (wyłożonej papierem do pieczenia), formując również brzegi.
Krem i dodatki
- Kasze jaglaną opłucz dwukrotnie, a następnie ugotuj w mleku z dodatkiem kakao.
- Ugotowaną kasze zblenduj z fasolą, syropem z agawy oraz wanilią.
- Schłodzony krem wyłóż na wcześniej przygotowany spód.
- Całość posyp orzechami nerkowca oraz owocami leśnymi.
Kalorie:
Całość (25 kawałków) - ok. 2935kcal
1 kawałek - ok. 117kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.